Enginyeria en Bicicleta: del port a l’aeroport

04/06/2019

El darrer dissabte 25 de maig l’equip de Vaic Mobility vam participar a la sortida en bicicleta pel port i l’aeroport organitzada pel Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, l’Agrupació de Tècnics Urbanistes de Catalunya i la Societat Catalana d’Ordenació del Territori. El recorregut de la sortida va incloure els terrenys de l’interior del recinte portuari, el pont Nelson Mandela per sobre de la nova llera del riu Llobregat, el Mirador dels Avions i el Mirador de l’Illa, a tocar dels terrenys de l’Aeroport del Prat de Llobregat.
Tot seguit us presentem un resum dels temes més interessants tractats durant aquesta sortida per les dues majors infraestructures de transport de Catalunya.


Port de Barcelona
Vam recórrer els gairebé 10 quilòmetres que connecten la terminal de creuers amb la terminal de contenidors BEST, ubicada en els terrenys guanyats al mar entre l’antiga i la nova llera del Llobregat. Destaquem la facilitat amb què es recorren en bicicleta els poc més de 4 km que separen el Paral·lel amb el barri de la Marina del Prat Vermell a través del recinte portuari, amb un pendent inexistent i una trajectòria completament rectilínia, sense la necessitat de circumval·lar la muntanya de Montjuïc.


Pont de Nelson Mandela
La connexió entre el port i l’aeroport la vam efectuar a través del pont Nelson Mandela, un repte viu de l’enginyeria civil assolit per l’enginyer Manuel Reventós, que ens va explicar personalment les curiositats tècniques de la infraestructura. Entre elles, destaca el fet que l’element crític de disseny, més que no pas el creuament del riu, esdevé el gàlib necessari per deixar pas als futurs accessos ferroviaris que han de connectar el Port de Barcelona amb la resta del Corredor Mediterrani.


Mirador dels Avions
Tot seguit ens vam dirigir al Mirador dels Avions, on l’enginyer Jordi Julià ens va explicar el funcionament de les pistes de l’aeroport, que respon principalment a l’objectiu de minimitzar l’impacte acústic sobre les poblacions properes, fet que vam poder comprovar de primera mà mentre cada 90 segons deixava bocabadats el pas eixordador d’una aeronau a escassos metres per sobre nostre.


Mirador de l’Illa
Per últim ens vam dirigir al Mirador de l’Illa, el més alt del delta del Llobregat, que amb els seus 20 metres d’alçada ofereix unes vistes privilegiades d’aquest paratge natural, com la pineda de Can Camins, la platja del Prat, la finca de la Ricarda i la tercera pista de l’aeroport del Prat.


Comparteix: